hermes-rivera-newhL3aprGk-unsplash

Vilka Padelbollar ska du välja?

Vad är det för skillnad på padelbollar och tennisbollar?

 1. Storlek och vikt: Padelbollar är vanligtvis mindre och tyngre än tennisbollar. En standard padelboll har en diameter på cirka 6,35 cm (2,5 tum) och väger runt 56 gram. Tennisbollar är större och lättare, med en diameter på cirka 6,67 cm (2,63 tum) och en vikt på cirka 58 gram.
 2. Tryck: Padelbollar är oftast mindre hårt uppumpade än tennisbollar. Detta beror på att padelbanan är mindre och bollarna studsar på ett annat sätt. De lägre trycket i padelbollar ger dem en något mjukare känsla vid träff och studsar mindre än tennisbollar.
 3. Ytstruktur: Padelbollar har en något annorlunda ytstruktur jämfört med tennisbollar. De har vanligtvis fler små nötningar eller “dimples” på ytan för att ge optimal kontroll och grepp på padelbanan.
 4. Spelstil och användning: Padel är en sport som spelas på mindre banor med väggar, och spelet involverar vanligtvis mer kontrollerade slag och kortare avstånd. Padelbollar är utformade för att passa den specifika spelstilen och banstorleken. Å andra sidan spelas tennis på öppna banor utan väggar och med längre avstånd. Tennisbollar är konstruerade för att fungera på den typen av bana och för den typen av slag.
 5. Hållbarhet: Eftersom padelbollar studsar mindre och spelas på mindre ytor än tennisbollar, har de vanligtvis längre hållbarhet. Tennisbollar har en tendens att snabbare förlora sin spänst och prestanda på grund av de högre belastningarna de utsätts för på en öppen tennisbana.

Sammanfattningsvis är skillnaderna mellan padelbollar och tennisbollar främst anpassade för de olika kraven i respektive sport. Det är viktigt att använda rätt typ av bollar för varje sport för att få bästa spelupplevelse och prestanda.

Tips på vad du ska tänka på när du väljer padelbollar

 1. Spelstil och erfarenhet: Om du är nybörjare eller har en lugn spelstil, kan det vara bra att välja bollar med lägre kompression (mjukare bollar) eftersom de ger dig bättre kontroll och känsla. Mer erfarna spelare eller de med en mer aggressiv spelstil kan föredra bollar med högre kompression (hårdare bollar) eftersom de ger mer kraft och fart i slagen.
 2. Underlag: Om du spelar på en inomhuspadelbana med glasväggar kan det vara en bra idé att välja bollar som är anpassade för inomhusbruk. Dessa bollar är vanligtvis lite långsammare och kontrollerbara för att passa de specifika förhållandena på en inomhusbana. Om du spelar på en utomhusbana med en tuffare yta, kan du välja bollar som är mer slitstarka.
 3. Märke och kvalitet: Det finns olika märken som tillverkar padelbollar, och vissa är kända för att erbjuda högkvalitativa bollar med olika egenskaper. Det kan vara en bra idé att testa olika märken och modeller för att hitta de som passar din spelstil och preferenser bäst.
 4. Prisklass: Padelbollar finns i olika prisklasser. Dyrare bollar tenderar att ha bättre prestanda och hållbarhet, men det betyder inte alltid att de är de bästa för dig. Det är en bra idé att hitta en balans mellan pris och kvalitet som passar din budget och spelstil.
 5. Testa olika alternativ: Det bästa sättet att veta vilka padelbollar som passar dig är att testa olika alternativ. Köp en liten mängd av olika märken och modeller och spela några omgångar med varje typ. På så sätt kan du uppleva hur bollarna beter sig på din specifika bana och med din spelstil.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att personliga preferenser spelar en stor roll när du väljer padelbollar. Vad som fungerar bäst för en spelare kanske inte är bäst för en annan. Genom att experimentera och testa olika alternativ kan du hitta de padelbollar som passar dig och ditt spel bäst.

Har du bra kontroll på dina slag – Bör du använda bollar med högt tryck

 1. Prestanda: Padelbollar med högt tryck är generellt snabbare och studsar högre än bollar med lägre tryck. Detta kan vara fördelaktigt om du föredrar en mer kraftfull spelstil och vill ha en boll som ger extra fart till dina slag.
 2. Kontroll: Med högre tryck kan bollen vara mer svårkontrollerad för mindre erfarna spelare eller de med en mer defensiv spelstil. Det är viktigt att vara medveten om att ökad fart kan leda till minskad kontroll.
 3. Slitstyrka: Bollar med högre tryck har ibland en tendens att förlora sitt tryck och studs snabbare än bollar med lägre tryck. Detta kan leda till att de inte håller lika länge och behöver bytas ut oftare.
 4. Pris: Padelbollar med högt tryck är ofta något dyrare än vanliga bollar på grund av den ökade prestandan de erbjuder. Detta är något att ha i åtanke när du väljer bollar baserat på din budget.
 5. Erfarenhet: Om du är en erfaren spelare med en stark spelstil och vill ha bollar som ger extra kraft och fart, kan padelbollar med högt tryck vara ett bra val. Å andra sidan, om du är nybörjare eller föredrar mer kontroll över dina slag, kanske du vill hålla dig till bollar med lägre tryck.

Hur länge håller en padelboll?

Hållbarheten hos en padelboll varierar beroende på flera faktorer, inklusive kvaliteten på bollen, typen av spel, underlaget och hur intensivt bollen används. Generellt sett kan man säga att en padelboll inte håller lika länge som den håller prestanda. Här är några riktlinjer:

 1. Prestanda: Padelbollar tenderar att förlora sin ursprungliga prestanda efter ett antal spel. De blir mindre studsiga och kan kännas trögare vid träff. Detta kan påverka spelet negativt eftersom bollar med nedsatt prestanda kan vara svårare att kontrollera och kan ge mindre kraft i slagen.
 2. Användning: Bollarnas livslängd påverkas av hur intensivt de används. Bollar som används i tävlingsmatcher eller träningar med hög intensitet kommer troligen att slitas ut snabbare än de som används mer sparsamt.
 3. Underlag: Typen av underlag spelar också en roll. Bollar som spelas på en grov yta eller en yta med mycket friktion (till exempel en grusunderlag) tenderar att slitas ut snabbare än bollar som spelas på en jämn och mjuk yta.
 4. Kvalitet: Högkvalitativa bollar tenderar att hålla längre än billigare alternativ. Dyrare bollar är ofta konstruerade för att vara mer slitstarka och bibehålla sina prestanda över längre tid.

Generellt sett kan du förvänta dig att en padelboll med bra prestanda varar i några timmar av intensivt spel. Efter det kommer bollen gradvis att förlora sin studs och känsla. Många spelare byter ut bollarna efter ett eller ett par spel eller när de märker att bollarna inte studsar eller känns bra längre.

För att förlänga livslängden på dina padelbollar kan du också förvara dem i en lufttät behållare eller rör för att minska luftförlusten och bibehålla trycket längre. Det är också viktigt att inte överanvända bollarna om du vill upprätthålla optimal prestanda under spelet.

Padelspecialisten erbjuder olika padelbollar som passar just din spelnivå. Behöver du hjälp, kan du enkelt chatta med oss eller skicka iväg ett mejl.

Med vänliga hälsningar, Julia på Padelspecialisten

20% rabatt på din första order

Bli först med att ta del av våra erbjudanden och kampanjer genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som tack ger vi dig hela 20% rabatt* på din första beställning.

 • gäller ej redan rabatterade produkter
 • gäller ej camps och resor