Racketguide
Hur ska jag välja padelrack?
Vad skall jag tänka på när jag väljer racket? Det finns flera olika faktorer som kan spela in för vilket racket som passar just dig bäst. Här kommer några saker att tänka på:
Rackethuvudets Form
Racket kan vara i tre olika former. Runt, droppformat och diamantformat.
Vikt
Generellt väger vuxenracketar mellan 350-380 gram.
Balans
Balansen kan vara låg, medium eller hög och skiljer sig från rack till rack och speglar vart balanspunkten finns på racket.
Material
Rackets ram är nästan alltid gjort av kolfiber som gör racket extra hållbart.
Runt
Ett runt format racket är oavsett nivå lättare att spela med än någon annan form på racket. Den så kallade “sweet spoten” – mitten av träffpunkten är centrerad i rackets mitt. Utgår man från en kontrollerad spelstil är det runda racket helt rätt val.
Runda racket hittar du här.
Diamantformat
Ett diamantformat racket är svårspelat och lämpas bäst för avancerade spelare. Formen på racket gör också att sweet spoten sitter högre upp vilket resulterar i extra kraft vid smash.
Diamantformade racket hittar du här.
Droppformat
Ett droppformade racket är en blandning mellan ett runt och ett diamantformat. Det finns alltså både kontroll och kraft men inte överdrivet mycket av något. Denna variant av racket är att rekommendera till nivåerna medel/avancerad.
Droppformade racket hittar du här.
Ett vuxenracket väger i regel 360-380 g och har en rambredd på runt 38 mm. Att spela med ett för tungt racket kan få förödande konsekvenser i form av så kallad tennis/padelarmbåge. I vårt sortiment har vi racketar för alla åldrar och kön med olika vikt. Nedan finner vi några av våra lättare racketar om man lider av tennis/padelarmbåge.
Balanspunkten innebär var på rackethuvudet tyngden är centrerad. Balansen kan vara hög och ligger då närmare toppen på rackethuvudet. Medium, i mitten av rackethuvudet eller låg och då längre ner på rackethuvudet. Ligger balanspunkten nära greppet upplevs racket mer lättspelat och ligger den högre upp upplevs racket mer topptungt och tyngre när man smashar.
Topptunga racketar är mer offensiva med mer kraft medans lågtunga racketar ger mindra tyngd vid smash och en stadigare kontroll.
Diamantformade racketar är topptunga i motsatsen till runda racketar som har en låg tyngdpunkt och droppformade är ett mellanting, alltså mediumbalanserade.
För mindre starka spelare och barn är det en fördel att använda sig av just dessa då de är lättare att hantera och kan därför ge ett bättre slag rent tekniskt med både kraft och kontroll. Både balans som tyngd i ett racket kan också påverkas av extra lager av lindor som kan sättas på.
Padelracket delas upp i tre beståndsdelar. Kärnan, ramen och ytskiktet. Varje del innehåller olika material och ger påverkan på rackets egenskaper och gör varje racket unikt.
Kärnan
Kärnan i dagens padelracket består av materialen EVA/Foam. Materialet EVA är hårdare, flexiblare och mer tåligt och ger högre kontroll och mer kraft i slagen. Foam är mjukare och ger inte samma kraft i bollen.
Ramen
Ramen sträcker sig runt racket och är till för att skydda rackets kärna och ytskikt. Racket blir mer hållbart och ger även racket en fasthet mellan alla delar och styrka. Vanligaste materialet för ramen är karbon och plast.
Ytskiktet
Ytskiktet är en viktig del av racket, eftersom att den del som förhoppningsvis kommer att få mest bollkontakt. Känslan och träffen på bollkontakten kommer att variera beroende på om du har ett mjukt eller hårt ytskikt. Har du en mjuk yta kommer du att få mer fart och mindre kontroll i slaget, medan det hårda ytskikten ger den motsatta effekten.
De enklare modellerna av padelracketar är ofta tillverkade i glasfiber medan de dyrare modellerna ofta är tillverkade i någon form av karbon-fiber. Vissa dyrare modeller har en blandning som också innehåller materialet grafen som är ett nytt och extremt starkt material.
Generellt sett är ytskiktet blankt eller matt. Det finns även ytskikt som idag är ruggad/sträv, även kallat “sandpapper”. Det finns flera teorier som säger att detta ska ge en bättre skruv men, det finns inga bevis som säger att det stämmer.
Grepplinda
En grepplinda till ditt padelrack är kanske viktigare än vad du tror. Har du en sliten linda på ditt padelracket så kommer du dels att förlora känsla i spelet och risken att racket glider runt i handen ökar, vilket kan påverka din bollträff.
Många använder också en och/eller fler overgrips för att öka tjockleken på sitt grepp. Det gör man för att minska vibrationerna i slaget och det sägs också hjälpa om du har problem med en tennisarmbåge.
Vita grepplindor är att rekommendera då de inte innehåller något färgpigment och blir därav klibbigare. Ni kan se vårt utval av grepplindor här.
Det vanligaste är att padelracketar har en yta som är blank- eller mattlackad, vilket också är det lättaste att göra rent produktionstekniskt. Därför är det inte lika vanligt att racketarna har ett ruggat ytskikt, vilket vissa spelare föredrar då det upplevs som att racketet greppar bollen bättre vid skurna slag. Detta kan uppnås genom att använda ett laminat med ett mönstrat ytskikt.
Betydligt svårare, och vilket endast få fabriker klarar av vid tillverkningen, är att blanda i en sorts granulat i lackfärgen så att en sandpappersliknande yta bildas.
Tips 1: För att minska risken för att drabbas av padelarmbåge är att använda sig av ett viktmässigt lättare racket.
Tips 2: Hitta rätt greppstorlek på ditt padelracket. Har man en större hand krävs det en eller två grepplindor på racket samtidigt så att racket ligger bättre i handen.
Tips 3: Håll inte för hårt i ditt padelracket när du spelar.
Tips 4: Montera på ett HESACORE-grepp som minskar vibrationerna i slagen. Se här!
Läs även FitnessFranks guide för mer inspiration!
Rekommenderat för dig som är nybörjare
Rekommenderat för dig som spelar ibland
Rekommenderat för dig som spelar mycket
Padelspecialisten.com lanserades 2019 med målsättningen att bli det självklara valet för alla padelspelare i Sverige. Visionen är att driva en kundvänlig onlinebutik med humana priser. Butiken ägs och drivs utav Padel Europe AB.